niedziela, 6 stycznia 2013

Olej lniany

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych.
Pochodzi z Bliskiego Wschodu.
Olej lniany nieoczyszczony tłoczony na zimno
zawiera lignany oraz niezbędne nienasycone
kwasy omega-3.
Niska temperatura tłoczenia [około 40 stopni C]
powoduje , że dzięki temu  składniki oleju zachowują
swoje naturalne struktury i właściwości.

Działanie :

- skutecznie przeciwdziała miażdżycy , zawałowi serca i
  chorobie nadciśnieniowej
- wspomaga procesy trawienne oraz aktywuje przemianę materii
- wspomaga , reguluje i osłania błony śluzowe na całej długości
  układu pokarmowego
- wzmacniając układ immunologiczny

Ciekawostki

Siemię lniane zwiera 700 razy więcej lignanów niż inne
gatunki roślin.
Olej lniany zawiera dwa razy więcej kwasu omega-3 niż
olej z wątroby rekina.
W 60% nasz mózg jest na bazie kwasów omega-3
Już po kilku dniach stosowania oleju lnianego możemy
przywrócić w organizmie homeostazę czyli równowagę.

Spożywanie oleju lnianego

- zaczynając dzień od łyżeczki na czczo
- łącząc z białym serem ,jogurtem naturalnym ,
- jako dodatek do sałatek i surówek
- jako dodatek do zimnych potraw

Przechowywanie oleju lnianego 

Olej lniany przechowywać najlepiej w lodówce z dala
od promieni słonecznych pod wpływem , których bardzo
gwałtownie utleniają się kwasy omega-3.
Oleju lnianego nie powinno się podgrzewać , gotować
smażyć ponieważ posiada on bardzo niską wytrzymałość
termiczną , ulega on utlenianiu traci swoje cenne właściwości
a nawet staje się toksyczny.      

1 komentarz:

  1. Słyszałam też o piciu wyciągu z siemienia lnianego z rana, tylko nie pamiętam na co to dobrze wpływa?

    OdpowiedzUsuń