czwartek, 10 stycznia 2013

Olej lniany

Olej lniany z pierwszego tłoczenia uzyskany ze specjalnej odmiany lnu
/len złocisty wysokolinolenowy/  znany jest z tego , że jest jedynym
olejem zawierającym bardzo duże ilości niezbędnych nienasyconych
kwasów tłuszczowych omega-3 przekraczających 50%.

Wynika z tego , że w celu wyciągnięcia z lnu  tak dużej ilości
kwasów omega-3 konieczna jest specjalna technologia tłoczenia.
Ponadto olej z dużą zawartością kwasów omega-3 jest bardzo
nietrwały.

Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony nie jest dostępny z sklepach
spożywczych ze względu na nietrwałość kwasów z rodziny omega-3.
Wszystkie kwasy tłuszczowe wielonienasycone ulegają pod wpływem
światła , powietrza i wysokiej temperatury bardzo szybkiemu procesowi
utlenianiu. Szczególnie  dotyczy to jednak kwasów omega-3 jako najbardziej
nienasyconego.
Olej lniany musi być przechowywany w warunkach chłodniczych , bez
dostępu światła . Optymalna temperatura przechowywania od 4 do 10 st.C.
Maksymalny okres przechowywania od momentu tłoczenia w takich
warunkach do trzech miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz